Hooggevoeligheid

Hooggevoelige kinderen (HSK) en volwassenen (HSP) ervaren vaak meer stress in hun dagelijkse leven. Het zenuwstelsel bij HSK’s en HSP’s is gevoeliger dan bij andere mensen en wordt zowel intern als extern sterker geprikkeld. Emoties en indrukken komen sterker binnen. Ook het waarnemingsvermogen via de zintuigen is groter, waardoor het zenuwstelsel meer prikkels te verwerken heeft. Hooggevoelige mensen kunnen daardoor sneller overprikkeld/gestrest raken. Voortdurende (over)belasting van het zenuwstelsel staat een gezonde groei en ontwikkeling in de weg en kan leiden tot gedragsproblemen (driftbuien, druk gedrag, angsten), (leer)blokkades of tot ziekten (burn-out, depressies). Voor HSK’s en HSP’s is het daarom extra belangrijk om goed te luisteren naar hun lichaam. Wanneer heb ik “bij-tank-tijd” nodig? Welke voeding geeft mij energie en welke voeding kost mij energie? Waar ligt mijn grens? Welk tempo past bij mij? Hoe kan ik voorkomen dat ik overprikkeld raak?

Het spiertesten kan helpen om de taal van je lichaam beter te begrijpen en om blokkades los te laten. Tijdens een behandeling worden er ook stressverminderingstechnieken toegepast, hierdoor raak je minder snel overprikkeld. Soms is het raadzaam deze simpele technieken zelf een tijdje te herhalen.

Hooggevoeligheid is geen stoornis maar een verzameling eigenschappen. Het nodigt je uit om naar al je mogelijkheden te kijken, om dicht bij jezelf te blijven en al je talenten te ontdekken en te ontwikkelen.

Kinesiologie laat je zien en geloven dat hooggevoeligheid een positieve kwaliteit is. Een kwaliteit van je hart!